Lükopeen on antioksüdantühend, mida leidub peamiselt tomatites ning mõnedes teistes köögiviljades ja puuviljades, näiteks arbuus, roosa greip, roosa guajaav, papaia, punase pipra puuvili ja kibuvits.
Haya Labs Lycopene:
- Võimas antioksüdant
- Kaitske vabade radikaalide eest
- Hoiab ära treeninguga provotseeritud astma
- Võib kaitsta eesnäärmevähi eest
- Hoiab ära päikesevalgusest tingitud naha vananemise
- Edendab tervet immuunsust
- Vähendab preeklampsia tekkimise riski raseduse ajal
Tomatid ja tomatikastmed, mahlad ja ketšup moodustavad umbes 85% toidust tarbitud lükopeeni. Tüüpiline karotenoid, lükopeen on asendatav element inimese toidus, kuid sellel on oluline bioloogiline tähendus.
Lükopeeni leidub veres (plasmas), nahas ja maksas, neerupealistes, kopsudes, eesnäärmes ja käärsooles.
Lükopeenil on tugev antioksüdantne toime ja see puhastab keha vabadest radikaalidest.
Lükopeen võib olla singleti hapniku kõige tugevam neutraliseerija - molekulaarse hapniku ebastabiilne vorm, mis vastutab päikesevalguse orgaanilise aine hävitava mõju eest. UV-kiirgusega kokkupuutel mõjutab singlett-hapnik otseselt naha vananemist.
Uuringud on näidanud, et lükopeeni neutraliseeriv toime on 100 korda tõhusam kui E-vitamiin.