• Eesti keel
  • English
  • Russian
  • Latvian
  • Lietuvių
    Maltodekstriin

    Maltodekstriin

    Maltodekstriin on toidu lisaaine, mida igaüks meist võib leida nii laste toitumisest, sporditoitumisest kui ka maiustustest ja saiakestest.

    Loe edasi...
    23.50 Maksudeta: 19.26€
    6.90 Maksudeta: 5.66€
    9.90 Maksudeta: 8.11€
    -20%
    36.00 45.00€ Maksudeta: 29.51€
    Otsas
    3.60 Maksudeta: 2.95€
    Tooted 1 - 5, tooteid kokku 5, lehekülgi 1


    See aine on polüsahhariid. See koosneb järgmistest molekulidest:

    • glükoos
    • maltoos
    • maltotrioos
    • dekstriin

    See ekstraheeritakse kääritatud tärklise tükeldamise meetodil. Enamikul juhtudel võetakse tärklist maisist, samuti kartulist ja riisist. Pakend võib sisaldada teavet siirupi või maltodekstriini kohta.

    Üldiselt näeb see välja nagu valge või kreemjas pulber. See lahustub vees ideaalselt igal temperatuuril.

    Peamine omadus on äärmiselt kõrge glükeemiline indeks, mis on isegi kõrgem kui tavalisel suhkrul. Sõltuvalt valmistamismeetodist võib see olla vahemikus 105-136 ühikut. See on tingitud asjaolust, et tärklis läbib seedetrakti ja siseneb vereringesse palju kiiremini kui suhkur.

    Maltodekstriin sporditoitumises maltodekstriin pilt

    Sporditoitumise tootjad lisavad maltodekstriini peaaegu kõikjale. See on tingitud aine omadustest:

    • See muudab viskoossust.
    • See emuleerib ja paksendab segu.
    • See peatab värvimuutuse protsessi.
    • See aitab reguleerida aine tihedust.
    • See suurendab kalorisisaldust.
    • See suurendab lahustuvust.
    • See parandab ühtlust.
    • See toimib suurepärase värvide, vitamiinide, lõhna- ja maitseainete juhina.
    • See vähendab lahtiste toodete hügroskoopsust.

    Keemiliselt ei ole maltodekstriin mingi suhkur, mis võimaldab tootjatel seda märgistada "suhkruvabana". Lisaks on see odav viis kalorisisalduse suurendamiseks, parandades samal ajal peamisi parameetreid: lahustuvus, hügroskoopsus, ühtlus ja isegi maitse.

    Maltodekstriin kaalutõstjates

    Maltodekstriini kasutamine sporditoitumises üldiselt ja eriti kaalutõstjates on õigustatud selle peamise omadusega. Kuna kaalutõstja on valgu ja süsivesikute segu ning seda kasutatakse kaalutõusuks, mida tuleb tarbida kohe pärast treeningut, saavad tõeliseks kasuks suur kalorisisaldus ja kõrge glükeemiline indeks. Kiired süsivesikud põhjustavad insuliini tõusu ja küllastavad lihaseid vajaliku energiaga. Siiski tuleks mõista, et maltodekstriini sisaldavad kaalutõstjad ei sobi absoluutselt diabeetikutele.

    Oluline on mõista, et melass võib omaduste parandamiseks toimida kompositsiooni põhikomponendina ja abilisandina. Näiteks toimib maltodekstriini koostis süsivesikute ahela ühe komponendina.

    Maltodekstriini puudused ja eelised

    Välja arvatud diabeediga patsientide kasutamise oht, on maltodekstriin ohutu toidulisand. Kuid nagu iga kiire süsivesik, võib see põhjustada rasvade ladestumist teie kehas. Kui kasutate maltodekstriini tõestatud kaalutõstja koostises ja järgite kasutusjuhiseid, pole selles kahjusid.

    Melassil on mitmeid omadusi, mis on kasulikud mitte ainult sporditoitumise tootjatele. Maltodekstriini eelised seisnevad selle juhtivates omadustes. Dekstrimaltoos aitab omastada kaaliumi, magneesiumi, fosforit, rauda ja muid toitaineid.

    Seega on maltodekstriin suhteliselt ohutu toidulisand. Melassi kasutamisel tõestatud kaalutõstjas ja kasutusjuhendite järgimisel ei ole ainel mingit ohtu, samas kui sellel on kaudne kasu, aidates kaasa kasulike makrotoitainete omastamisele.

    Soovid saada esimeselt ostult 10% soodustust?

    Liitu Fitpoint.ee uudiskirjaga

    Soovid saada esimeselt ostult 10% soodustust?

    Liitu Fitpoint.ee uudiskirjaga