Foolhape on osa vees lahustuvate B-vitamiinide rühmast . Seda tuntakse ka kui folatsiini või folaati. Nimi pärineb ladinakeelsest sõnast folium - leaf ja avastati esmakordselt 40ndatel aastatel spinatist ekstraheeritud.
Eelised:
- Vajalik DNA ja RNA tootmiseks
- Vajalik rakkude nõuetekohaseks jagunemiseks ja geneetilise koodi edastamiseks vastloodud rakkudesse
- Oluline punaste vereliblede, valkude ja teatud aminohapete tootmiseks
- Väga oluline närvitoru sulgemiseks raseduse ajal, vältides selliseid defekte nagu selgroolüli
- Võib mõjutada emakakaela düsplaasiat ja vähendab hüsterektoomia vajadust
- Kasulik depressiooni ja / või skisofreeniaga inimestele
- Folaat, vitamiin B12 ja vitamiin B6 toetavad eakate inimeste kognitiivseid võimeid
- Edendab tervet immuunsust
- Võib vähendada ateroskleroosi arengut ja progresseerumist
- Mai mõjutab igemepõletikku ja igemepõletikku
Foolhapet tuleks uuendada iga päev, sest keha ei hoia seda pikka aega. Foolhape on fertiilses eas naiste jaoks väga oluline, kuna madal tase võib põhjustada lootele tõsiseid tagajärgi, näiteks seljaaju. Folaatide madalat taset seostatakse kõrgenenud homotsüsteiini tõttu südamehaiguste riskiga.
Foolhappe puudus on konkreetse vitamiini kõige levinum puudus maailmas. Pool toidukogusest kaob toiduvalmistamise, töötlemise või lühiajalise säilitamise tõttu, seetõttu on väga soovitatav võtta foolhappelisandeid.