• Eesti keel
  • English
  • Russian
  • Latvian
  • Lietuvių
    E Vitamiin

    E Vitamiin

    Üks peamisi antioksüdante, mida meie keha toiduga saab, on E vitamiin. See vitamiin kaitseb rakkude seinu, mitte lastes vabadel radikaalidel rakke kahjustada. Samuti parandab see rakkude läbilaskvust, võimaldades suuremal hulgal toitainetel siseneda.
    Vitamiin E osaleb ka kollageeni sünteesis, millest koosneb nahk ja selle lisad. Seetõttu on selle manustamisel nahale äärmiselt positiivne mõju, mistõttu lisatakse seda sageli kosmeetikavahenditesse.

    Loe edasi...
    10.00 Maksudeta: 8.20€
    9.90 Maksudeta: 8.11€
    16.00 Maksudeta: 13.11€
    11.90 Maksudeta: 9.75€
    16.00 Maksudeta: 13.11€
    16.00 Maksudeta: 13.11€
    18.60 Maksudeta: 15.25€
    17.00 Maksudeta: 13.93€
    17.50 Maksudeta: 14.34€
    32.90 Maksudeta: 26.97€
    Otsas
    12.70 Maksudeta: 10.41€
    Otsas
    11.90 Maksudeta: 9.75€
    Otsas
    8.00 Maksudeta: 6.56€
    Otsas
    55.00 Maksudeta: 45.08€
    Tooted 1 - 14, tooteid kokku 14, lehekülgi 1


    E vitamiin ja selle kasu

    E vitamiin ei ole üksik aine, see viitab tervele võimsate antioksüdantide (16 vitamiini) perekonnale, millest kõige rohkem on uuritud alfa-tokoferooli.

    Usaldusväärne kaitse vabade radikaalide vastu E-vitamiinigae vitamiin pilt

    Rasvlahustuv E vitamiin kaitseb koos teiste antioksüdantidega keha vabade radikaalide kahjuliku mõju eest, mis oma toimega hävitavad peaaegu kõigi keharakkude struktuuri.
    Otsides puuduvat elektroni, ründavad need molekulid kõiki rakke, mis neile teele satuvad. Paar sellist rünnakut – ja rakk alistub, mis tähendab selle membraani purunemist ja funktsiooni häirumist, käivitades pöördumatu protsessi. Seetõttu vajab meie keha tervise kaitsjana E-vitamiini.
    E vitamiin kaitseb ka punaseid vereliblesid, parandades hapnikuülekannet kogu kehas. Sellel vitamiinil on kasulik toime vere hüübivusele, hoides ära verehüüvete moodustumise veresoontes ning ennetades südameinfarkti ja insuldi teket.
    See on vajalik ka immuunsussüsteemi tugevuseks, eriti intensiivse treeningu ajal. Kui seda on piisavalt, paraneb naha, küünte ja juuste seisund, seetõttu kasutatakse seda vitamiini sageli naha- ja juuksehooldustoodete valmistamisel.

    E vitamiin ja selle roll lihaste arengus

    E-vitamiin osaleb lihasmassi kasvus. Ebapiisava koguse korral organismis areneb skeletilihaste düstroofia, mis põhjustab nende nõrkust.
    Intensiivse füüsilise koormuse korral suureneb keha vajadus E-vitamiini järele märkimisväärselt, mille tagajärjel vajavad jõutreeninguga tegelevad sportlased keha kvaliteetset toitmist selle vitamiiniga.
    E vitamiin toimib suurepäraselt koos C-vitamiini ja seleeniga. Sellepärast töötab enamik tootjaid välja lisandeid, mis ühendavad kõiki kolme komponenti.

    E vitamiin ehk tokoferool on rasvlahustuv vitamiin, s.t, see lahustub rasvades. Looduses leidub 8 erinevat ühendit, milles on E-vitamiin esindatud (alfa-, beeta-, gamma- ja delta-tokoferoolid ning alfa-, beeta-, gamma- ja delta-tokotrienoolid). Tuntud vormidest kohtab kõige sagedamini alfa-tokoferooli. Ka vitamiini omadused avalduvad selles kõige aktiivsemalt.

    E-vitamiin on füsioloogiline antioksüdant, mille jõudmine organismi on otseselt seotud polüküllastumata rasvade tarbimisega. Need osalevad rakumembraanide ja rasvu verre kandvate valkude moodustumises. Nad on väga tundlikud hapniku mõjule ja E-vitamiin on neile kindlaks kaitseks. Kuna rasvad peavad meie organismi jõudma igapäevaselt toiduainetega, on tähtis, et toidusedel sisaldaks piisavas koguses E-vitamiini.

    MILLEKS ON E VITAMIIN VAJALIK?

    E-vitamiini põhifunktsioon on seotud antioksüdantsete omadustega: kaitseb rakumembraane, valke, rasvu ja DNA-d, püüdes vabu radikaale, laskmata neil organismis levida. Nii tõkestab see halva kolesterooli LDL-i oksüdatsiooni, mida selle tulemusena koguneb arteritesse vähem.

    Kuna E-vitamiin on põletikuvastaste, trombotsüütidevastaste ja veresooni laiendavate omadustega, loetakse seda ka kardioprotektoriks.

    VITAMIIN E – FAKTID JA VÄLJAMÕELDISED

    Kes ütles, et rasvad ei saa olla kasulikud? Lisaks polüküllastunud rasvhapetele on selle organismi rakke kaitsva vitamiini ja antioksüdandi allikateks ka hüdrogeenimata taimeõlid. Taimeõlide kasulike omaduste ärakasutamiseks ei ole neid vaja toidusse palju lisada: paar lusikatäit õli toorestest või keedetud köögiviljadest roogadesse rikastavad neid E-vitamiiniga. Köögiviljades sisalduvate C-vitamiini ja beetakaroteeniga koos moodustub neist neist tõeline antioksüdantide kokteil!

    Soovid saada esimeselt ostult 10% soodustust?

    Liitu Fitpoint.ee uudiskirjaga

    Soovid saada esimeselt ostult 10% soodustust?

    Liitu Fitpoint.ee uudiskirjaga