• Eesti keel
  • English
  • Russian
  • Latvian
  • Lietuvių
    https://fitpoint.ee/image/cache/catalog/blogi/valgud-1270x651.jpg

    Mis on valgud?

    • 19 Oct 2021
    • |   0 Comments

    Valgud ja nende põhiomadused?

    Valk onaminohapetest koosnev orgaaniline ühend. Naturaalsel kujul valku sisaldavad kala, liha,piimatooted ja taimse päritoluga tooted. Valgu koostisse kuulub 20 inimesele vajalikkuaminohapet, millest 9 saame me toidust ja ülejäänud 11 toodab organism ise.

    Sporditoitumises mõistetakse valgu all proteiini –pulbrilist toidulisandit. Proteiin on kvaliteetne valguallikas sportlastele, midatarvitatakse peamiselt ööpäevase valgunormi puudujäägi korvamiseks.


    Valgud kasulikkus

    Valgu kasulikmõju organismile:

    - lihasmassikasv, ilusad musklid ja rohkem jõudu;

    - paremvastupanuvõime nakkustele;

    - korrasnärvid;

    - tervedjuuksed;

    - organisminormaalne vedelikutasakaal;

    - hormoonidehulga normaliseerimine;

    - rakkudetoitmine, rikastamine ja molekulide liikumise ergutamine;

    - nahaseisundi parandamine ja epidermise taastumine;

    - tugevamadluud;

    - rakufunktsioonidetaastamine.

     

    Kust saab valku?

    Valku leidub praktiliselt kõigis toitudes, mida te igapäev sööte, kuid kahjuks jääb sellest ikkagi puudu.

    1. Loomsetvalku saab lihast, kalast, munadest, kohupiimast, juustust,piimast jne.

    2. Taimsetvalku leidub ohtralt pähklites (sarapuu-, india-, maapähklid), teraviljades (tatar, riis, kaer), kaunviljades (läätsed, oad, herned, sojaoad), tangudes,seemnetes jne.

    3. Vägavalgurikkad on ka mõned köögiviljad – kartul, spargel, suvikõrvits, avokaadojne.


    Miks sisaldavad sporditoidud nii palju valku?

    Valk on sportlase keha jaoks lihaste ehitamise jakujundamise materjal. Sporditoidussisalduvad proteiinid koosnevad 90% looduslikust kuivvalgust, mida onrikastatud organismile vajalike vitamiinide ja mineraalidega. Õige toitumiseja tasakaalustatud treeningrežiimi korral lihasmass suureneb ja kehakaalväheneb.

     

    Miks on sporditoitudest saadav valk kasulikum kui tavatoidust saadav?

    Proteiinid toodetakse looduslikust valgust. Tootmisprotsessikäigus tooraine puhastatakse prahist, valgud eraldatakse rasvadest, sahhariididest, laktoosist,kaseiinist jne. Lõpptulemusekson 100% looduslikkvaliteetne kuivvalk, mis sisaldab suures koguses peptiideja aminohappeid.

    Tooted võivad lisaks valgule sisaldada teisigikoostisaineid, näiteks kaalualandajaid, mis võivad tervisele halvasti mõjuda. Toiduga tesiiski paraku enamasti piisavas koguses valku ei saa ning rasvade jasüsivesikute organismi sattumist teil ka vältida ei õnnestu.


    Mis kujul valkud te sporditoidust saate?

    Valku sisaldavad sporditoidud on pulbrid, joogid,küpsised, batoonid, krõpsud ja õlled, mida toodetakse nii taimsestkui loomsest toorainest.Valke on palju erinevaid – munavalk, kaseiinvalk, sojavalk, kollageenvalk, piimavalk,vadakuvalgu isolaat jne. Neid erineva proteiinirühma tooteid müüakse küll eraldi,kuid tootjad valmistavad kahte või isegi enamasse rühma kuuluvast toorainesttooteid koos. Seega ei saa te kunagi kindel olla, mida te tegelikult sööte.

    Tags:

    Related Product

    Soovid saada esimeselt ostult 10% soodustust?

    Liitu Fitpoint.ee uudiskirjaga

    Soovid saada esimeselt ostult 10% soodustust?

    Liitu Fitpoint.ee uudiskirjaga